o-a-zdrowieO przysłowiowej lampce wina i jej wpływie na zdrowie narosło wiele mitów. Postaramy się w tym artykule wyjaśnić niektóre z nich. Zacznijmy do tego, że nadmiar alkoholu i to nie ważne, w jakiej postaci jest zabójczy dla ludzkiego organizmu. Kolejne badanie potwierdziły że picie wina chroni nas przed zawałem serca ale nie wszystkich.

dietaaaJak wiadomo mrożona żywność jest bardzo zdrowa i nie wiele traci w porównaniu do produktów świeżych. Jednak kupując mrożonki musimy to robić w sklepach które przestrzegają procedur dotyczących ich transportu i przechowywania. Lepiej sięgać po mrożonki paczkowane niż te sprzedawane na wagę.

przetwory-mleczneCzy wiesz, że w ciele człowieka znajduje się około 1, 2 kg wapnia? Lwia część z tej ilości znajduje się w kościach, niewielka, pozostała część w zębach. Nasze ciało ma tą zdolność, że doskonale przyswaja ten minerał i wbudowuje go w kości.

mlekoZalet mleka jest cała masa, uczeni twierdzą, że mleko i jego przetwory powinny stanowić ponad połowę wapnia w codziennej diecie. Jest to charakterystyczne dla klimatu, w którym żyjemy. Jeśli nie będziesz zwracać uwagi na mleko to będziesz mieć niedobór wapnia, bo inne produkty mogą dostarczyć go zaledwie w 30% zapotrzebowania.

mleko2Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na wapń to trzeba wypić trzy szklanki mleka. Często jest to wartość nie do osiągnięcia, ponieważ rzadko, które dziecko lubi mleko, a jak nawet to przecież nie będzie wypijało prawie litr każdego dnia.

miesoNajzdrowszym sposobem na pieczenie jest tak zwane pieczenie beztłuszczowe. Możemy to osiągnąć poprzez na przykład grillowanie na ruszcie. Ale przecież trudno rozplatać grilla by zjeść obiad. Pierwszym sposobem na zdrowe pieczenie jest rękaw foliowy, mięsa i ryby pieką się w nim we własnym sosie.

dieta-zdrowieDo wędlin dodaje się także emulgatory, zagęstniki, czyli substancje takie jak skrobię modyfikowaną, błonnik z bambusa czy gumę guar. Zdecydowanie takiego biała jemy za dużo a nie jest ono obojętne dla naszego zdrowia. Mogą te substancje wywoływać alergie czy uczulenie.

dieta-zdrowieZaglądając na sklepowe półki widzimy masę wędlin, które kusza nas wyglądem i nazwami jak szynka babuni, dziadziusia czy po prostu wiejska. Wszystkie praktycznie są wytwarzane na masowa skalę. Nie tak jak kiedyś, gdy były one produkowane w małych masarniach.