tranTran był już stosowany wiele lat temu, jako źródło zdrowia. Jest to ciekły tłuszcz pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego albo innych ryb z rodziny dorszowatych. Nieco inną substancja acz bardzo podobną jest ostatnio promowany olej z rekina. Do wyjątkowych należy ten olej, który jest pozyskiwany z wątroby rekina żyjącego w okolicy Grenlandii.

Z tym, że nie jest to tran i nie można go tak nazywać. Tran jest bogatym źrdódłem kwasów omega-3, są one niezbędne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Przeciwdziałają chorobie wieńcowej, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają krzepliwość krwi, czyli oddalają ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Ale kwasy te mają dobre działanie w wielu innych chorobach. W tranie mamy też dużo witaminy a, zatem jest on wskazany przy gojeniu ran, działa ochronnie na wzrok i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek. W tranie znajduje się witmaina E, czyli witamina młodości i płodności. Witamina D wspomaga za to prawidłowe postawanie kości i zębów u dzieci. Regularne spożywanie tranu podnosi też odporność organizmu i poprawia samopoczucie. Ważne jest by tran przechowywać nie dłużej niż 5-6 tygodni i trzymać go w lodówce. Bez względu na to, na jaka formę się zdecydujemy to ważne jest by przyjmować tran długo a w małych dawkach, wtedy jest najbardziej skuteczny.