dieta burakiBuraki już od setek lat znajdują się na naszych stołach. Jemy je w barszczu czy też w surówkach. Ale coraz powszechniej używa się je w buraczanym Carpaccio.

Buraki swoja popularność zawdzięczają między innymi swojemu niepowtarzalnemu smakowi. Mało, kto wie, że mają one też lecznicze właściwości. Działają one zasadotwórczo, dzięki czemu łagodzą wzdęcia i niestrawność. Poprawiają też funkcjonowanie wątroby. Znajdują się w nich między innymi: kwas foliowy, witamina B, magnez, potas i żelazo. Można też z nich przyrządzić skuteczną miksturę, która zapobiegnie wzdęciom i zaparciom. W tym celu wyciśnij w sokowirówce pół szklanki soku i ćwiartkę soku z selera. Można do smaku dodać jeszcze szczyptę mielonego kminku. Sok taki należy wypijać przed śniadaniem przez kila kolejnych dni. Na wątrobę polecam szklankę mieszaniny z buraka i czarnej rzodkwi. Terapia tymi sokami przynosi najlepsze rezultaty, gdy jest kontynuowana przez dwa tygodnie. Nawet, jeśli boli Cię gardło to warto je przepłukać sokiem z buraka i łyżką octu. Nawet można pomóc w leczeniu kataru poprzez wpuszczenie do nosa kilku kropel soku z buraka. Na nadciśnienie krwi poleca się pół szklanki soku z połowa szklanki wody przez okres miesiąca dwa razy dziennie. Weź pod uwagę że składniki mineralne podczas gotowania przechodzą do wody.