dieta prochnicaSą produkty, które nasze żeby lubią a są takie, które powodować mogą nieprzyjemne dolegliwości. Warto jeść produkty, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych w naszej jamie ustnej.

Dbają o dziąsła i zabijają nieświeży oddech. Któż z nas nie lubi słodyczy, nie musisz z nich rezygnować, zainteresuj się gorzką czekoladą. Okazuje się, że zmniejsza ona ryzyko próchnicy. Gorzka substancja, która się w niej znajduje wzmacnia szkliwo i utrudnia przyleganie do niego bakterii. Dobra jest też zielona herbata, która ma przeciwzapalne właściwości, dzięki temu zapobiega chorobom dziąseł. Ma ona w sobie antyoksydanty, które zapobiegają niszczeniu komórek i powstawaniu nowotworów. Picie zielonej herbaty powoduje zwolnienie rozwoju nowotworów jamy ustnej. Zielona herbata zabija też drobnoustroje, które mogą powodować nieświeży oddech. Co ważne nie powoduje ona, przebarwień, czego nie można powiedzieć o czarnej herbacie. Dobroczynne działanie ma też lukrecja, która jest dodawana w niektórych częściach świata do słodyczy. Naukowcy udowodnili, że są w niej substancje niszczące drobnoustroje odpowiedzialne za próchnice i paradontozę. Dobrym produktem dla naszych zębów jest też żółty ser. Bogaty w wapń, białko pobudza produkcję śliny i poprawia jej pH. Znajdują się w nim też związki chemiczne umożliwiać odbudowę szkliwa. Nie wolno zapominać o produktach bogatych w wapń, jego doskonałym źródłem są produkty mleczne.