przetwory-mleczneCzy wiesz, że w ciele człowieka znajduje się około 1, 2 kg wapnia? Lwia część z tej ilości znajduje się w kościach, niewielka, pozostała część w zębach. Nasze ciało ma tą zdolność, że doskonale przyswaja ten minerał i wbudowuje go w kości.

Ale przyswajanie to zostaje zachwiane, gdy brakuje mu witaminy D. Ta z koli jest wytwarzana przez naszą skórę, którą wystawimy na działanie promieni słonecznych. Odpowiednia podaż i przyswajanie wapnia pozwoli nam mieć zdrowe kości i zęby. Ale tonie wszystko, bo na przykład serce to miesień, który bez wapnia nie potrafi się dobrze kurczyć i rozkurczać. Zatem pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w pompowaniu krwi do wszystkich części naszego ciała. Wapń pomaga też w relacjach między komórkami a bodźcami nerwowymi. Jeśli jest go zbyt mało to możemy odczuwać skurcze, drżenie powiek oraz bóle w stawach. Przy znacznych niedoborach tego pierwiastka mogą wystąpić nawet trudności przy chodzeniu. Wapń ma też wpływ na nasze samopoczucie i nastrój. Ułatwia on też przenikanie substancji odżywczych przez błony komórkowe. Bez niego nasz organizm nie będzie wytwarzał hormonów i enzymów. Dlatego osoby, które zamierzają schudnąć powinny w swej diecie uwzględnić odpowiednio duża podaż wapnia. Dlatego w codziennej diecie nie może zabraknąć sera, migdałów, orzechów, jogurtów i tym podobnych produktów.