mlekoZalet mleka jest cała masa, uczeni twierdzą, że mleko i jego przetwory powinny stanowić ponad połowę wapnia w codziennej diecie. Jest to charakterystyczne dla klimatu, w którym żyjemy. Jeśli nie będziesz zwracać uwagi na mleko to będziesz mieć niedobór wapnia, bo inne produkty mogą dostarczyć go zaledwie w 30% zapotrzebowania.

W porównaniu z latami osiemdziesiątymi spożycie mleka w naszym kraju spadło o 30% obserwuje się tez niedobory wapnia od tamtego czasu. Dlatego lekarze alarmują, że pijemy z mało mleka, społeczeństwo nasze w rezultacie tego będzie chorowite i słabe. Wapń jest podstawowym, makroelemntem jaki musi być dostarczony naszemu organizmowi. Możemy na przykład zjeść dwa plasterki sera dziennie, co zaspokoi nasze potrzeby w 40%. Jest to porównywalne z dwiema szklankami mleka albo nieco mniejsza ilością kefiru czy jogurtu. Na sklepowych pułkach jest coraz więcej produktów seropodobnych. Mają one te same właściwości, jeśli chodzi o wapń, ale użyto do ich produkcji znacznie gorszych surowców w tym tłuszcz roślinny. Jeśli chodzi o wybór mleka to optymalne będzie to o zawartości tłuszczu między 1, 5 a 2 procent. Znane są pogłoski by pić mleko surowe. Ale jest to ryzykowne, bo pasteryzacja zabija wszelkie bakterie i daje nam bezpieczeństwo. Najbardziej wartościowymi produktami mleczarskimi są jogurty.