miesoNajzdrowszym sposobem na pieczenie jest tak zwane pieczenie beztłuszczowe. Możemy to osiągnąć poprzez na przykład grillowanie na ruszcie. Ale przecież trudno rozplatać grilla by zjeść obiad. Pierwszym sposobem na zdrowe pieczenie jest rękaw foliowy, mięsa i ryby pieką się w nim we własnym sosie.

Zatem warto kupić rulon takiej foli i używać tyle ile w danym momencie potrzebujemy. Rękaw taki nie może być szczelnie wypełniony i musi być luźno zawiązany. Pieczenie takie jest zdrowsze od normalnego tylko, że na powierzchni np. udek nie powstanie nam chrupiąca skorka. Aby jednak ją uzyskać trzeba przeciąć worek przed końcem pieczenia i go rozchylić. Do pieczenia bez tłuszczu jest też przeznaczony garnek rzymski oryginalny garnek tego typu moczymy w wodzie przed użyciem, przez co najmniej kwadrans. Nie możemy też dopuścić do gwałtownej zmiany temperatur, bo to też może spowodować pęknięcie. Błędem jest też wlanie zimnej wody do rozgrzanego naczynia. Naczynia takiego nie należy myć detergentami, bo wnikają one w jego pory. Dzięki temu, że pieczenie odbywa się w zamkniętej przestrzeni to mięs czy ryby są bardzo soczyste. Garnek rzymski kosztuje niecałe sto złotych, a możemy go używać wiele razy.