Niedobor B12Istnieje kilka przyczyn niedoboru tej witaminy w organizmie. Na pierwszym miejscu stoi dieta z ograniczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego. Innym czynnikiem jest upośledzenie wchłaniania tej witaminy.

Może to być spowodowane brakiem czynnika zewnętrznego, zanikowym zapaleniem błony śluzowej i nowotworem żołądka lub jego resekcją. Często przyczyną zaburzeń wchłaniania witaminy B12 u starszych osób jest zanik śluzówki żołądka z obniżoną kwaśnością soku żołądkowego. Najczęściej przyczyną jest przyjmowanie leków. Przyczyną może też być celiakia, zespół krótkiego jelita lub nadmierny rozrost flory bakteryjnej jelit, która zużywa te witaminę. Przyczyną mogą też być wrodzone choroby związane z niedoborem czynnika wewnętrznego i upośledzające wchłanianie w jelitach. Najczęstszym objawem od strony neurologicznej jest zaburzenie chodu, które jest związane z uszkodzeniem tylnych dróg rdzeniowych. Mogą też wystąpić objawy neuropatii czuciowej – mrowienie dłoni i stóp i zaburzenia czucia w ich obrębie. Pojawiają się też objawy psychiczne takie jak niepokój, apatia, rozdrażnienie w niektórych przypadkach także urojenia i psychoza. Może też pojawić się otępienie, w niektórych przypadkach nawet ostre. Ma to miejsce najczęściej w skojarzeniu z niedoborem innych witamin z grupy B. Najbardziej widocznym objawem hematologicznym jest niedokrwistość makrocytarna, czyli obniżony poziom hemoglobiny i liczby krwinek czerwonych przy zwiększonej ich objętości. Pojawia się też małopłytkowość i leukopenia. Pojawiają się też objawy ze strony układu pokarmowego. Język robi się gładki, lśniący i piekący, powstają bolesne owrzodzenia, biegunki i wzdęcia. Bardzo charakterystyczne jest też przedwczesne siwienie, blada zażółcona skóra i zażółcenie białkówki oczu. W diagnostyce oznacza się jej poziom we krwi. Powinien on zawierać się w przedziale miedzy 148 – 740 pmol/l. Często niedoborowi tej witaminy towarzyszy też niedobór kwasu foliowego, dlatego trzeba też zrobić oznaczenie na jego zawartość. Gdy stwierdzony zostanie niedobór to kolejnym krokiem jest zidentyfikowanie przyczyny takiego stanu. W tym celu wykonuje się test Schillinga i gastroskopię. Witamina ta jest produkowana przez nasze bakterie jelitowe, ale w końcowym odcinku jelita, gdzie wchłanianie zachodzi w nieznacznym stopniu. Dlatego witamina ta musi być dostarczana z pokarmem. Znajdziemy ja w mięsie, jajach i mleku.